Поурочно – тематичний
план з предмету Фізична і колоїднахімія
№ теми
|
К-сть
год. на тему
|
Назва теми
|
К-сть
год. на урок
|
Назва теми уроку
|
№ уроку
|
Міжпредметні зв’язки
професійний
напрямок, прикладна спрямованість
|
||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
||
1
|
4
|
Основи хімічної
термодинаміки
|
|
|
|
|
||
|
|
|
1
|
Вступний інструктаж з техніки безпеки. Загальні
відомості. Ентальпія. Теплоємність.
|
1
|
|
||
|
|
|
1
|
Перший закон
термодинаміки. Залік з техніки безпеки.
|
2
|
|
||
|
|
|
2
|
Другий закон
термодинаміки. Наслідки із закону Гесса.
|
5,6
|
|
||
|
|
|
2
|
Практичне
застосування термодинамічних
розрахунків.
|
7, 8
|
|
||
2
|
2
|
Агрегатний стан речовини
|
2
|
Характеристика агрегатного
стану речовин
|
11,12
|
|
||
3
|
4
|
Термодинаміка
розчинів.
|
1
|
Основні поняття.
Розчинність речовин у воді.
|
15
|
|
||
|
|
|
1
|
Кінетика
розчинення твердих речовин.
|
18
|
|
||
|
|
|
1
|
Теплота
розчинення.
|
19
|
|
||
|
|
|
1
|
Змішування і
розчинення рідин. Насичені і перенасичені розчини.
|
20
|
|
||
4
|
3
|
Хімічна кінетика
|
1
|
Класифікація
хімічних реакцій.
|
25
|
|
||
|
|
|
1
|
Швидкість хімічних
реакцій.
|
26
|
|
||
|
|
|
1
|
Молекулярність
і порядок хімічних рекцій.
|
29
|
|
||
5
|
4
|
Фазові рівноваги.
|
1
|
Основні поняття
й означення. Однокомпонентні системи.
|
30
|
|
||
|
|
|
1
|
Рівноваги рідин з
газовою фазою.
|
31
|
|
||
|
|
|
1
|
Діаграми рівновагрідина- пара в бінарних сполуках.
|
34
|
|
||
|
|
|
1
|
Двокомпонентні і трикомпонентні
системи.
|
35
|
|
||
6
|
2
|
Загальна
характеристика дисперсних систем
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Класифікація
дисперсних систем за дисперсністю, агрегатним станом, структурою та
міжфазною взаємодією.
|
38
|
|
||
|
|
|
2
|
Одержання і очистка колоїдних
систем
|
39,40
|
|
||
7
|
6
|
Молекулярно-кінетичні і
оптичні властивості колоїдних систем
|
|
|
|
|
||
|
|
2
|
Статистична теорія броунівського руху. Осмос .
Осмотичний тиск колоїдних розчинів. Дифузія, Зв’язок коефіцієнта дифузії з
радіусом колоїдних частинок
|
41,42
|
|
|||
|
|
|
1
|
Седиментаційно-дифузна рівновага колоїдних частинок. Мембранна
рівновага.
|
45
|
|
||
|
|
|
1
|
Розсіювання світла колоїдно-дисперсними системами
|
47
|
|
||
8
|
3
|
Поверхневі явища
і адсорбція
|
1
|
Поверхнева
енергія .Міжфазний натяг.
|
48
|
|
||
|
|
|
1
|
Змочування
Випадки змочування і незмочування твердого тіла рідиною.
|
50
|
|
||
|
|
|
1
|
Флотація. Основні
види флотації.
|
53
|
|
||
9
|
4
|
Структуроутворення дисперсних системах
|
1
|
Дисперсні методи
одержання колоїдно- дисперсних систем
|
54
|
|
||
|
|
Мікрогетерогенні
та грубо- дисперсні системи
|
1
|
Міцелярні
системи.
|
55
|
|
||
|
|
|
1
|
Гелі.Емульсії і
суспензії. Аерозолі.Піни
|
58
|
|
||
10
|
2
|
Розчини
високомолекулярних сполук
|
1
|
Загальна
характеристика і влативості високомолекулярних сполук.
|
61
|
|
||
|
|
|
1
|
Підсумкова
контрольна робота
|
64
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
Лабораторн1 роботи
|
|
|
||
|
4
|
Основи хімічної
термодинаміки
|
2
|
Тепловий ефект
хімічної реакції
|
3,4
|
|
||
|
2
|
Визначення
молекулярної маси газоподібних речовин
|
9,10
|
|
||||
|
2
|
Агрегатний стан речовини
|
2
|
Ознайомлення із
агрегатним станом деяких речовин
|
13,14
|
|
||
|
|
Термодинаміка розчинів.
|
2
|
Дослідження
розчинення твердих речовин
|
16,17
|
|
||
|
|
|
2
|
Визначення
поверхневого натягу рідин
|
21,22
|
|
||
|
|
|
2
|
Визначення
в’язкості рідини
|
23,24
|
|
||
|
|
Хімічна кінетика
|
2
|
Залежність
швидкості хімічних реакцій від різних факторів
|
27,28
|
|
||
|
|
Фазові рівноваги
|
2
|
Хімічна рівновага
|
32,33
|
|
||
|
|
Загальна
характеристика дисперсних систем
|
2
|
Визначення рН
розчину
|
36,37
|
|
||
|
|
Мікрогетерогенні
та грубо- дисперсні системи
|
2
|
Добування
колоїдних розчинів
|
56,57
|
|
||
|
|
2
|
Набухання
полімерів
|
59,60
|
|
|||
|
|
Молекулярно-кінетичні і
оптичні властивості колоїдних систем
|
2
|
Електричні
властивості колоїдно-дисперсних систем
|
43,44
|
|
||
|
|
1
|
Стійкість і
коагуляція ліофобних золів.
|
46
|
|
|||
|
|
Поверхневі явища
і адсорбція
|
Захисна дія
желатини.Адсорбція
|
49,51,52
|
|
|||
|
|
Розчини
високомолекулярних сполук
|
1
|
Дослідження
стійкості піни
|
62
|
|
||
|
|
1
|
Колоїдно-хімічні
основи охорони природного середовища
|
63
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Самостійна робота
|
|
|
1
|
3
|
Основи
термодинаміки
|
1
|
Теплові ефекти
хімічних реакцій
|
1
|
|
|
|
|
1
|
Енергія Гібсса. Напрямок хімічної реакції.
|
2
|
|
|
|
|
1
|
Теплота фазових
перетворень
|
3
|
|
2
|
1
|
Агрегатний стан
речовини
|
1
|
Агрегатні стани
різних продуктів харчування.
|
4
|
|
3
|
2
|
Термодинаміка розчинів
|
1
|
Залежність
розчинності електролітів від йонної сили
розчину
|
5
|
|
|
|
|
1
|
Йонно-молекулярні
рівноваги в розчинах електролітів
|
6
|
|
4
|
2
|
Хімічна кінетика
|
1
|
Складні реакції
|
7
|
|
|
|
|
1
|
Кінетика
ферментних реакцій
|
8
|
|
5
|
1
|
Фазові рівноваги
|
1
|
Рухомі рівноваги
у атмосферному повітрі
|
9
|
|
6
|
3
|
Загальна
характеристика дисперсних систем
|
1
|
Специфіка
властивостей колоїдно-дисперсних систем
|
10
|
|
|
|
|
1
|
Суспензоїди і
молекулярні колоїди
|
11
|
|
|
|
|
1
|
Роль колоїдних
процесів у харчовій промисловості
|
12
|
|
7
|
7
|
Молекулярно-кінетичні
і оптичні і оптичні властивості колоїдних систем
|
1
|
Методи
седиментаційного аналізу
|
13
|
|
|
|
|
1
|
Адсорбція світла.
Забарвлення колоїдних розчинів.
|
14
|
|
|
|
|
1
|
Стійкість
дисперсних систем .Основні положення
теорії стійкості колоїдних
систем.
|
15
|
|
|
|
|
1
|
Коагуляція
. Термодинамічні і кінетичні фактори стійкості дисперсних систем.
|
16
|
|
|
|
|
1
|
Коагуляція КДС
електролітами.
|
17
|
|
|
|
|
1
|
Правило значності
.Ліотропні ряди. Кінетика швидкої коагуляції.
|
18
|
|
|
|
|
1
|
Кінетика стійкості
гідрофобних колоїдів і повільної коагуляції
|
19
|
|
8
|
2
|
Поверхневі явища
і адсорбція
|
1
|
Рівноважний
крайовий кут як міра змочування. Робота когезії і адгезії.
|
20
|
|
|
|
|
1
|
Необмежене
розтікання . Повне незмочування.
|
21
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9
|
4
|
Структуроутворення
дисперсних систем
|
1
|
Ультразвукові та
електричні методи диспергування.
|
22
|
|
|
|
|
1
|
Фізична і хімічна
конденсація.Пептизація.
|
23
|
|
|
|
|
1
|
Сучасні аспекти
використання міцел. Желатинування.
|
24
|
|
|
|
|
1
|
Застосування
емульсій і суспензій. Практичне значення пін і аерозолів.
|
25
|
|
10
|
1
|
Розчини
високомолекулярних сполук
|
1
|
Колоїдно-хімічні
основи охорони природного середовища
|
26
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Немає коментарів:
Дописати коментар